Nawigacja
bullet.gif Strona Główna
bullet.gif Informacje o Kyaa!
bullet.gif Forum
bullet.gif Linki
bullet.gif Kategorie Newsów
bullet.gif Galeria
bullet.gif Sklep manganime
bullet.gif Kontakt
Strefa fana
bullet.gif Słowa piosenek
bullet.gif Opowiadania
bullet.gif Openingi i Endingi
Strefa użytkownika
Aktualnie online
bullet.gif Gości online: 3

bullet.gif Użytkowników online: 0

bullet.gif Łącznie użytkowników: 849
bullet.gif Najnowszy użytkownik: Necro77
Ostatnio na forum
Najnowsze tematy
bullet.gif Cosplay game ~! ^_^
bullet.gif [Zabawa][X] Skojarzenia
bullet.gif [VI] X czy Y
bullet.gif Fani M&A w naszym ot...
bullet.gif Dziwne potrawy, któr...
Najciekawsze tematy
bullet.gif Jaka to melodia? [524]
bullet.gif Mafia forum [376]
bullet.gif Niekończąca się h... [367]
bullet.gif Nowe skojarzenia~ [357]
bullet.gif Bleach [346]
Radio Aoi
Reklamy
Zobacz temat
 Drukuj temat
Napisz co zrobić, aby Kyaa! było nr 1 na rynku :)
ujea
#1 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 10:20
Awatar

Główny administrator

Data rejestracji: 06.04.09

Piszcie bardzo konkretnie co jeszcze musi zrobić redakcja i Wy jeśli macie chęci, aby nasz magazyn był jeszcze lepszy.

Prosiłbym aby wymieniać wszystkie pomysły np.

1. musi mieć...
2. musi być...

Ayumi-chan
#2 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 10:27
Użytkownik

Data rejestracji: 17.01.10

Musi NIE mieć pikselowatych obrazków, bo one psują cały efekt...
Reszta niech zostanie jak jest, a co do dodania czegoś to jeszcze pomyślę ;]
Kodomo wa kaze no ko.
Każde dziecko jest dzieckiem wiatru.

Zostanę ninja.

Tamasia
#3 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 11:21
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 15.09.09

zgadzam się z Ayumi... nie może mieć takich obrazków, a w chyba każdym numerze jakiś się znajdzie... A co do tego co musi mieć to nie wiem, mi tam niczego nie brakuje, poza recenzjami niektórych anime... Pfft
img197.imageshack.us/img197/4826/20100325100326567879.jpg

Pinkosyu
#4 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 11:53
Użytkownik

Data rejestracji: 21.05.09

Musi mieć:

Zdecydowanie lepszą korektę i to nie tylko pisowni, gramatyki, ale także posiadać wiedzę na temat materiału który sprawdza i w razie błędów dotyczących danej serii dokonywać odpowiednich poprawek.

Musi także mieć lepsze osoby, które składają materiał (w ostatnim numerze artykuł Fillery składa się z dwóch osobnych artykułów ze sobą niezwiązanych połączonych w jeden).

Musi NIE mieć pikselowatych obrazków, bo one psują cały efekt...

Też jestem za tym.
----------------------
Edytowane przez Pinkosyu dnia 09-05-2010 11:55

BOOMS
#5 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 12:25
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 14.07.09

Po pierwsze, stop pikselom. Ale myślę że to powoli i tak odchodzi w niepamięć. Po drugie, korekta. I to nie tylko taka, która zadba o myślniki, przecinki, literówki, ale także błędy gramatyczne. I, co dla mnie jako jednej z odczasudoczasowych recenzentek najważniejsze, kontakt z redakcją. Żeby po poprawkach skontaktować się z autorem, żeby dodał swoją sugestię, zaakceptował lub odrzucił tekst po zmianach, czy to ucięciu tekstu, czy zmienieniu jakiegoś fragmentu (zmiany w Junjou Romantica były takie... troszkę nie takie jak trzeba). To ważne. I profesjonalniejsze, niż dotychczasowe nieinformowanie o publikacji - co by się bardzo przydało, czy w ogóle i w którym numerze tekst zostanie wrzucony. Mam nadzieję że chociaż o odrzuceniu tekstu informujecie, a odrzucać gorsze bez skrupułów, co by się bzdurne teksty nie nazbierały.
Od czasu do czasu przemienia się w niezwykle leniwą i czepialską redaktorkę. Zwykle spóźnioną na najnowszy numer. ; )

*

http://www.boombk...antart.com
http://www.comics...antart.com

http://www.boombka.deviantart.com
Krylan
#6 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 17:39
Awatar

Administrator

Data rejestracji: 05.09.09

haha, coś mi się wydaje, że ujea czyta mi w myślach, bo właśnie wczoraj o czymś takim myślałem, a tu dzisiaj się taki temat na forum znalazł.

No dobra, skoro ma być konkretnie to napisze wszystko, co powinno się zmienić:
1. Pikselom mówimy nie. Przed wysłaniem numeru do druku sprawdzajcie czy wszystko jest ok i czy gdzieś nie ma obrazka złej jakości, bo jak coś, to przecież będzie go można zamienić na inny.
2. Lepsza korekta. Weźcie jakiegoś dobrego polonistę, który znajdzie każdy, nawet najmniejszy błąd. Nie wiem czemu jest taka dziwna korekta, ale widzę, że nawet tych emotikon nie usuwacie z tekstów.
3. Ulepszyć kąciki. Trzeba iść do przodu i zmieniać kąciki, trochę poeksperymentować, bo np. to co zrobiliście teraz z galerią sław wyszło jej na dobre i wygląda teraz o niebo lepiej. Teraz tylko trzeba by było pozamieniać tak resztę, np. Bento-box, bo tam małe zmiany graficzne by się przydały (ile można się patrzeć na tego kucharzynę co numer? ).
4. Więcej dodatków. Wielu z nas lubi przeróżne dodatki i przezenciki. Co prawda plakaty są pewnego rodzaju dodatkiem, ale zaczyna to być monotonne, czasem przydałoby się dać coś innego, może jakieś naklejki, albo inne "bajery", z których na pewno wielu byłoby zadowolonych.
5.Piąty punkt już dotyczy tylko tych, którzy piszą, bo większość magazynu zależy tylko od ich tekstów, więc muszą być dobrze napisane.

No to chyba wszystko co powinno być. A więc takie rady na przyszłość:
Sprawdzajcie magazyn na każdym etapie jego produkcji, czy nie ma gdzieś pikselowatych obrazków, czy ramki na siebie nie nachodzą i czy nie ma gdzieś błędów.
Próbujcie być orginalni i zmieniajcie magazyn graficznie i poeksperymentujcie z dodatkami, aby czytelnicy byli zachwyceni.
Tak jak ktoś już powiedział - osoba sprawdzająca powinna znać się na rzeczy, żeby w razie czego zmienić małe, choć rażące błędy (takie jak "Mój przyjaciel Totoro" ).
Do tego powinniście zmieniać newsy i wstępniak tuż przed wysłaniem do druku, aby nie być 'opóźnionym', bo czasem widzę takie zdania jak: "Swoją premierę komiks będzie miał na łamach Comix Rex już w kwietniu.". To był cytat z najnowszego numeru, który trafił do czytelników dopiero w maju, więc można było wtedy zmienić "będzie miał [...] już w kwietniu" na "miał [...] w kwietniu".

To chyba tyle. Jak jeszcze wpadnę na jakiś pomysł to na pewno wam o tym powiem.

Tiger
img117.imageshack.us/img117/872/bannero.png
Zapraszam nowych użytkowników do przeczytania F.A.Q
myanimelist.net/signature/Krylan.png4

http://krylan.webs.com/
Ayumi-chan
#7 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 17:44
Użytkownik

Data rejestracji: 17.01.10

O, zgadzam się z BOOMS odnoście tego "kontaktu z redakcją" Pfft

A co do tego, co mogłoby się znajdować jeszcze w magazynie... Może większa ilość stron. Sadzę, że złotówka do przodu nie zrobi dużej róznicy, a byłoby dzięki temu zawsze pare dodatkowych stron poświęconych temu, co kochamy najbardziej- czyli mandze, anime, i samej Japonii ;]

Oprócz tego więcej recenzji filmów i książek ;] Sama mam zamiar niedługo coś napisać w tym zakresie. I tak myślę, że może jeszcze wprowadzić trochę nie tylko kultury, ale też historii Japonii?

Kodomo wa kaze no ko.
Każde dziecko jest dzieckiem wiatru.

Zostanę ninja.

Renji
#8 Drukuj posta
Dodany dnia 09-05-2010 20:23
Użytkownik

Data rejestracji: 22.03.10

A może dodać by jakąś rozrywkę np. krzyżówkę albo coś podobnego. Ponieważ na początku jestem podniecony, że nowy numer (już w drodze do domu otwieram i sprawdzam jakie są recenzje), od razu siadam i czytam a później.... odkładam na półkę. Spędzam z kyaa ok 15-20 min i trochę brakuje mi rozrywki.

Joa
#9 Drukuj posta
Dodany dnia 16-05-2010 14:01
Użytkownik

Data rejestracji: 09.04.10

Uważam, że przydałby się taki kącik konkursowo- rozrywkowy.
Jedna lub dwie strony poświęcone konkursom, listom do redakcji, prośbom, listom wychwalającym pismo. Do tego jakiś kąt quizowy( jakim bohaterem z mangi/ anime jesteś? lub coś w tym stylu), krzyżówki, konkursy ( np. rozpoznaj postać z mangi lub anime przedstawioną na zdjęciu), ciekawostki na temat Japonii, mangi i anime lub kawały dotyczące Japonii, mangi i anime.
Ja aktualnie nie kupuję nowych numerów, bo mieszkam daleko od punktu, w którym mogę kupić ( w moim mieście jest Empik, ale nie sprzedają niczego związanego z mangą lub anime). Jednak z tego co pamiętam ze starszych numerów, to to, że po 20 minutach przeczytałam cały numer. Czasami wracałam, ale i tak uważam, że jest za mało stron. Oprócz tego co sama napisałam to jeszcze dodam to co napisali użytkownicy nade mną.

BOOMS
#10 Drukuj posta
Dodany dnia 16-05-2010 17:40
Awatar

Użytkownik

Jak dla mnie - quizy i tego typu pierdółki odpadają. Nie róbmy z Kyaa! totalnego przedszkola - kupcie sobie czasopismo np Bakugan, albo wejdźcie w neta, to będziecie mieli takie psychotesty. Jak dla mnie jest to zbędne, i bynajmniej nie uczyni Kyaa! lepszym.
Od czasu do czasu przemienia się w niezwykle leniwą i czepialską redaktorkę. Zwykle spóźnioną na najnowszy numer. ; )

*

Joa
#11 Drukuj posta
Dodany dnia 16-05-2010 18:22
Użytkownik

Data rejestracji: 09.04.10

Może i tak. Ale ważna jest opinia każdego. Właściwie mi najbardziej zależy żeby było więcej recenzji, bo po dość krótkim czasie nie mam już co czytać.

dopplerganger
#12 Drukuj posta
Dodany dnia 16-05-2010 18:22
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 07.09.09

Podzielam opinię Booms, od takich zabaw jest forum, nie? Poprosimy Krylana, to i krzyżówkę nam zrobi xD
Break is the Sex God with Gil as his vice.

img204.imageshack.us/img204/4176/sygnnnaaaaaaa12.gif

http://juce6.deviantart.com
Krylan
#13 Drukuj posta
Dodany dnia 16-05-2010 19:48
Awatar

Administrator

BOOMS napisał/a:
Jak dla mnie - quizy i tego typu pierdółki odpadają.

O Bosssszzze, jeszcze tylko tego brakowało i byśmy stali się pismem dla "krejzi" nastolatków/nastolatek. A jak już jesteśmy przy temacie qiuzów typu "jakim bohaterem M/A jesteś?" to ja kilka miesięcy temu o czymś takim myślałem, ale na stronę, bo byłoby sensowniejsze. Tylko z wykonaniem nie jest tak prosto, ale wystarczy trochę się przyuczyć informatyki i coś takiego może zrobię.

dopplerganger napisał/a:
Poprosimy Krylana, to i krzyżówkę nam zrobi xD

No tak, Krylan na wasze życzenia i zachcianki. Jaki rodzaj krzyżówki i jakiego typu mają być hasła?

Grimmjaw Jack
#14 Drukuj posta
Dodany dnia 17-05-2010 14:40
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 09.08.09

1. kyaa musi się pozbyć błędów tak zwanych przejęzyczeń tekst napisała ta a ta anie tamta itp
2. kyaa musi pozbawić się pikselozy
3. zwiększyć nieco liczbę stron, ja mogę płacić tę 1 złotówkę więcej nie robi mi różnicy czy wydam 9 czy 10.
4. czwarte i najważniejsze nie bać się obrazków na pół strony, jeśli chodzi o obrazki to numer 1 kyaa był najlepszy, recenzje były znakomicie ilustrowane, choć tekst o death note był dużo za krótki to ilustracja na 1 stronę bardzo mi się spodobała. magazyn to nie tylko porcja czytania ale i oglądania. nie wiem jak inni ale dla mnie to ważne. 1-2 obrazki na numer na pół strony nie zaszkodzą (w reckach)
mogą być też wyizolowane od tła same postaci. nieważne większe obrazki i już Smile a z ilością stron większą też nie powinno być dzięki temu problemu
ja widzę 2 kyaa to z początku ładnie ilustrowane bez wtop i błędów i to kyaa obecnie z błędami ale lepszymi tekstami, oczywiście układy stron są nie raz bardzo dobre, galeria sław też znakomicie zrobiona, ale przeważają maciupkie ilustracje i sporo pikseli.
tyle mam nadzieję że pomogłem
Edytowane przez Grimmjaw Jack dnia 17-05-2010 14:48
http://grimmjawjack.deviantart.com/
i279.photobucket.com/albums/kk135/GrimmjawJack/Bezgirmm1.jpg

dopplerganger
#15 Drukuj posta
Dodany dnia 17-05-2010 20:45
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 07.09.09

Krylan napisał:
Jaki rodzaj krzyżówki i jakiego typu mają być hasła?

Krzyżówka panoramiczna, tak żebyś się natrudził. Hasła - najlepiej tematyczne. Mi tak jak najbardziej odpowiada coś w stylu 'Imię Shinigami, który zginął, bo chciał chronić człowieka'.
Ah, wzruszyłam się.
No ale zarys jest.
Oczywiście jakbyś miał za dużo czasu xD

A wracając do Kyaa, ja nie uważam, że potrzebna jest większa ilość stron. Zwiększymy ją - zwiększymi ilość zbędnych działów i tandetnych rubryk. Jeśli o to chodzi - im mniej, tym lepiej. A ilość stron jest idealna.
Break is the Sex God with Gil as his vice.

img204.imageshack.us/img204/4176/sygnnnaaaaaaa12.gif

http://juce6.deviantart.com
Hikari-chan
#16 Drukuj posta
Dodany dnia 31-05-2010 19:00
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 31.05.10

Podzielam zdanie Krylan co do punktu 4 ^^ I love present !
Grin
img217.imageshack.us/img217/3436/329671725197ffc84ccc.jpg

Espada
#17 Drukuj posta
Dodany dnia 31-05-2010 19:10
Awatar

Użytkownik

Data rejestracji: 18.04.10

To samo co inni zaproponowali i jeśli zobaczyłbym tekst o light novel i visual novel to byłbym szczęśliwy.
Aha według mnie przydałoby się więcej wywiadów z twórcami mang.
i613.photobucket.com/albums/tt214/Ayane-/sygn5.jpg

Krylan
#18 Drukuj posta
Dodany dnia 31-05-2010 19:33
Awatar

Administrator

hikari-chan napisał/a:
Podzielam zdanie Krylan co do punktu 4 ^^ I love present !
Grin

Heh Smile Zawsze znajdzie się ktoś, kto się ze mną zgadza... no... może prawie zawsze.

Hiro-kun napisał/a:
To samo co inni zaproponowali i jeśli zobaczyłbym tekst o light novel i visual novel to byłbym szczęśliwy.
Aha według mnie przydałoby się więcej wywiadów z twórcami mang.

Ja zamierzałem jakieś, hmm... 3 miesiące temu napisać kurs tworzenia visual noveli, ale doszedłem do wniosku, że niezbyt to się nadaje do drukowania na papierze (zbyt dużo kodu tam jest do pisania).
Wywiady by się przydały nie tylko te, co mamy teraz (czyli z polskimi twórcami), ale też z japońskimi mangakami, seiyuu itd.

BOOMS
#19 Drukuj posta
Dodany dnia 01-06-2010 15:50
Awatar

Użytkownik

Hmmm... Szkoda, bo temat tworzenia visual novels bardzo mnie interesuje.

A jak byś przeprowadził wywiad z jakimś znanym mangaka lub seiyuu?

*

Krylan
#20 Drukuj posta
Dodany dnia 01-06-2010 15:55
Awatar

Administrator

BOOMS napisał/a:
A jak byś przeprowadził wywiad z jakimś znanym mangaka lub seiyuu?

Eeee..... jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Na pewno da się z niektórymi porozumieć drogą e-mailową.

BOOMS napisał/a:
Hmmm... Szkoda, bo temat tworzenia visual novels bardzo mnie interesuje.

Może jak mi się uda to zrobiłbym taki artykuł na stronę. Musiałbym tylko odświeżyć pamięć, bo już trochę czasu minęło od kiedy ostatnio robiłem coś z visual novelami.

--EDIT--
Hmm... może jednak na razie zostawię te Visual novele w spokoju.
Edytowane przez Krylan dnia 01-06-2010 17:32

Przeskocz do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się